Tuindecoratie
Fakkels & Kaarsen
Vogelhuisjes & vogelvoerhouders
Vuurkorven & Haardhout
Webshop
Leuke links
Partnersites
Contact Tuin-decoratie
Blog artikelen
Zonnepanelen ja of nee?
Het tuinhuis; de praktische tuindecoratie
Tips voor verlichting in je tuin
Genieten van het buitenleven
Waarom is het slim om uw buitenkraan in de winter af te sluiten?
Bomen voor in kleinere tuinen
Groeiende haagplanten en geldbomen in jouw tuin
Tuin-decoratie
Tuindecoratie & Tuinsfeer
Buitensfeer & Tuincadeautjes
Bomen voor in kleinere tuinen


Bomen voor in kleinere tuinen

De gewone taxus oftewel de Taxus baccata is een van de meest voorkomende coniferen in de tuinen in ons land. Het is dus een groenblijvende plant die veelal in hagen aangeplant wordt. De Taxus baccata is een langzame groeier, dat wil zeggen dat hij dan ook maar weinig gesnoeid hoeft te worden en dus bijzonder geschikt is voor kleine tuinen of voortuintjes. Maar ook als erfafscheiding in de wat grotere tuin komt hij zeker tot zijn recht. Het zorgt namelijk voor een mooie groene dichte haag, die mits goed gesnoeid er erg strak en stijlvol uitziet. Daarnaast kun je deze haagplant ook goed in vorm snoeien en verdraagt hij ook een extreme snoeibeurt. Een andere mooi boompje dat in de zomer buiten gezet kan worden is het olijfboompje. De olijf zorgt voor een leuke mediterrane sfeer, zodat je ook in eigen uit van een vakantiegevoel geniet.

Van nature

De Taxus baccata komt van nature in de Benelux voor en is een extreem langzame groeier die ontzettend oud kan worden. Er zijn planten in het wild bekend die dateren van voor onze jaartelling. En omdat deze al zo oud is komen we de Taxus baccata ook tegen in veel kunstwerken en oude literatuur. Zo zou de Yggdrasil oftewel de levensboom een Taxus baccata zijn. 

Giftige bessen

Hoewel het een hele mooie groene haagplant is moet er toch even gewaarschuwd worden. In de late zomer maakt deze plant namelijk schitterende bessen. De bessen zijn rood van kleur en in de plantenwereld is de kleur meteen al de boodschap. Deze pitten van deze bessen zijn giftig voor de meeste dieren en dus ook voor de mens. De Taxus baccata is daarom ook niet geschikt voor een tuin waar kleine kinderen spelen, huisdieren of ander vee rondlopen. Zelfs de takken van deze plant bevatten gif en er zijn verhalen bekend van complete veestapels die dood langs deze struik lagen. Vogels daarentegen smullen van deze bessen, ze eten namelijk alleen het vruchtvlees op. Mocht je dus willen genieten van een tuin vol vogels dan is deze haag absoluut een aanrader!

Medicijn

Hoewel de plant giftige stoffen bevat, gebruikt men dezelfde plant en dezelfde giftige stoffen ook als medicijn tegen bepaalde soorten kanker. Het is een van de meest gebruikte medicijnen en men wordt met enige regelmaat opgeroepen om snoeiafval van deze plant in te leveren. Vooral in de herfst worden de bessen voor dit doel geoogst, maar dan mis je natuurlijk wel de snoepende vogels.

Verzorging

In de eerste jaren moet de Taxus baccata goed verzorgd worden, dat wil zeggen in ieder geval voldoende water krijgen. Maar let op, de plant is niet geschikt voor een vochtige of kleiachtige grond. Hier moet eerst een goed drainage systeem voor de plant aangelegd worden. Een groot voordeel van de Taxus baccata is dat deze goed tegen kou kan, hij is dus behoorlijk wintervast. Ook is de plant geschikt om onder bomen of in de schaduw aan te planten. En ook de verdere verzorging is heel eenvoudig. Eenmaal geplant moet de Taxus baccata twee keer per jaar gesnoeid worden. En mocht hij toch nog verwilderd zijn dan verdraagt hij ook een radicale snoeibeurt. De plant kan erg oud worden, dus eenmaal geplant heb je er in ieder geval jarenlang plezier van.

 

Bron: Haag-Heg.nl