Tuindecoratie
Fakkels & Kaarsen
Vogelhuisjes & vogelvoerhouders
Vuurkorven & Haardhout
Webshop
Leuke links
Partnersites
Contact Tuin-decoratie
Blog artikelen
Zonnepanelen ja of nee?
Het tuinhuis; de praktische tuindecoratie
Tips voor verlichting in je tuin
Genieten van het buitenleven
Waarom is het slim om uw buitenkraan in de winter af te sluiten?
Bomen voor in kleinere tuinen
Groeiende haagplanten en geldbomen in jouw tuin
Tuin-decoratie
Tuindecoratie & Tuinsfeer
Buitensfeer & Tuincadeautjes
Groeiende haagplanten en geldbomen in jouw tuin

De Thuja plicata Martin hoort tot de groep compact groeiende haagconiferen en is herkenbaar aan zijn groene tot donkergroene glanzende blad. Verpulver je het blad dan zal het heerlijk ruiken. De vruchten van deze conifeer bestaan uit groene kegeltjes die on een later stadium naar bruin verkleuren. Iedere kegel bestaat uit 10 tot 12 overlappende schubben. Deze conifeer vormt bij een beplanting van 2,5 tot 3 coniferen per strekkende meter een mooie wintergroen haag. In ons klimaat zal de Thuja plicata Martin een maximale lengte van 20 meter kunnen bereiken. In zijn oorspronkelijke omgeving, het westelijke deel van Noord-Amerika, is bij zo goed mogelijke condities een lengte van 50 meter mogelijk. 

De reuzenlevensboom

De Thuja plicata Martin is ook bekend onder de naam reuzenlevensboom. Deze naam heeft de conifeer gekregen door de oorspronkelijke indianenbevolking van Noord Amerika. De conifeer was namelijk een goed middel om scheurbuik te bestrijden. Door de omvang van de stam, tot een lengte van 6 meter, is deze conifeer geschikt als basis voor het vervaardigen van kano's. Het hout van de Thuja plicata Martin is ook bekend onder de naam 'Western Red Cedar'. 

De Geldboom

Een andere a-typische boom, die nogal wat bekendheid kent bij financieel geïnteresseerde personen is de Geldboom. Deze boom is van origine een watercacaoboom of Pachira Aquatica. Dit boompje wordt toegedicht dat het financiële voorspoed geeft en daarom zie je het ook veel in bedrijfspanden en op kantoren staan.

De Thuja plicata Martin als haagconifeer

Deze conifeer is geschikt voor vele bodemsoorten zolang de bodem voldoende voeding bevat en niet snel opdroogt. De Thuja plicata Martin is zowel geschikt voor een plek in de volle zon of half in de schaduw. Het geheel zal smal en snel groeien. Door zijn goede winterhardheid is deze soort geschikt voor ons Hollands klimaat. Plaats de coniferen in een geul met een omvang die iets dieper en breder is als de kluit van de plant. Woel de grond voor het planten goed los. Is de haag geplaatst dan is het belangrijk om de kluiten gedurende de eerste maanden 2 tot 3 keer per week goed nat te maken. Is de Thuja plicata Martin gehecht dan voldoet een jaarlijkse snoeibeurt. 


De jaarlijkse snoeibeurt en onderhoud

Door de jaarlijkse snoeibeurt blijft de conifeer in de zo goed mogelijke conditie en zal de gewenste vorm en hoogte intact blijven. De beste periode om te snoeien is de vroege herfst op een niet te koude of warme dag. Zorg ervoor dat het terugsnoeien niet gebeurd op het oude hout omdat de conifeer hierdoor kan beschadigen. Bij een solitaire aanplant is het voldoende om alleen de dode of slechte takken te verwijderen. Ondersteun de groei met mest of verrijk de grond met extra kalk.

 

Bron: Atmyhome.nl